Wykonanie
Erasmus w Szwecji? Polecam dla osób, które nie boją się ciemności i zimna. Dziś po raz pierwszy od ponad tygodnia wyszło słońce. Zazwyczaj jest pochmurno - szaro buro i ponuro. Dlatego też mimo, że na ogół nie przepadam za zupami, mam tu na nie wielką ochotę. Razem z Sofią, moją współlokatorką z Hiszpanii, próbujemy poprawić sobie humor i rozgrzać się razem gotując. Tym razem zupa z
cukinii z przepisu jej mamy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i tania (co na tutejsze warunki, jest ważnym kryterium).||Erasmus in Sweden? I would recommend for people who aren't afraid of the darkness and cold.
Today, for the first
time in over a week we saw the sun. Usually it's cloudy and grey. Even though I generally don't like soups, here I really feel like eating them all the
time.Together with Sophia, my flatmate from Spain, we try to improve ours moods and warm ourselves up by cooking. This
time we made the zucchini soup, from her mom's recipe, because it is tasty, warming, quick to prepare and inexpensive (which with the local conditions is an important criterion).Kremowa zupa z
cukinii || Creamy zucchini soup

4 duże
cukinie1 litr
wody1/2
cebuli (lub jedna mała)4 łyżki
serku Philadelpiaświeżo zmielony
pieprz1,5 łyżki
soli1 łyżka
oliwy z oliwekdo podania:
starty ser Gran Padanogrzanki
Cukinie obrać i pokroić w grube półplasterki.
Cebulę pokroić w kostkę. Następnie do dużego garnka wlać
oliwę i podsmażyć
cebulę i
cukinię. Dodać
wodę i łyżkę
soli, gotować na małym ogniu aż
cukinia będzie miękka (ok 15 min). Następnie wszystko zblendować, dodając
serek Philadelphia,
pieprz i
sól jeśli nadal potrzeba.Podawać z grzankami i startym
Gran Padano.

4 big zuccinies1 liter of water1/2 onion4 spoons of Philadelphia cream cheesefresh, black pepper1 , 5 spoons of salt1 spoon
olive oiladditional:croutonsgrated
Gran Padano cheesePeel and cut zuccini into thick half-slices. Dice the onion. Then into a large pot,
pour the
olive oil and fry the onion and zucchini.Add water and a tablespoon of salt and cook over low heat until the zucchini is soft (about 15 minutes). Then blend everything adding Philadelphia cream cheese, pepper and salt if you still need.
Serve with croutons and grated
Gran Padano.Bon appetit! :)