ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z cukinii || Creamy zucchini soup

Kremowa zupa z cukinii || Creamy zucchini soup

nazwa

Wykonanie

Erasmus w Szwecji? Polecam dla osób, które nie boją się ciemności i zimna. Dziś po raz pierwszy od ponad tygodnia wyszło słońce. Zazwyczaj jest pochmurno - szaro buro i ponuro. Dlatego też mimo, że na ogół nie przepadam za zupami, mam tu na nie wielką ochotę. Razem z Sofią, moją współlokatorką z Hiszpanii, próbujemy poprawić sobie humor i rozgrzać się razem gotując. Tym razem zupa z cukinii z przepisu jej mamy, bo jest smaczna, rozgrzewająca, szybka do przygotowania i tania (co na tutejsze warunki, jest ważnym kryterium).
||
Erasmus in Sweden? I would recommend for people who aren't afraid of the darkness and cold. Today, for the first time in over a week we saw the sun. Usually it's cloudy and grey. Even though I generally don't like soups, here I really feel like eating them all the time.
Together with Sophia, my flatmate from Spain, we try to improve ours moods and warm ourselves up by cooking. This time we made the zucchini soup, from her mom's recipe, because it is tasty, warming, quick to prepare and inexpensive (which with the local conditions is an important criterion).
Kremowa zupa z cukinii || Creamy zucchini soup
4 duże cukinie
1 litr wody
1/2 cebuli (lub jedna mała)
4 łyżki serku Philadelpia
świeżo zmielony pieprz
1,5 łyżki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
do podania:
starty ser Gran Padano
grzanki
Cukinie obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Następnie do dużego garnka wlać oliwę i podsmażyć cebulę i cukinię. Dodać wodę i łyżkę soli, gotować na małym ogniu aż cukinia będzie miękka (ok 15 min). Następnie wszystko zblendować, dodając serek Philadelphia, pieprz i sól jeśli nadal potrzeba.
Podawać z grzankami i startym Gran Padano.
4 big zuccinies
1 liter of water
1/2 onion
4 spoons of Philadelphia cream cheese
fresh, black pepper
1 , 5 spoons of salt
1 spoon olive oil
additional:
croutons
grated Gran Padano cheese
Peel and cut zuccini into thick half-slices. Dice the onion. Then into a large pot, pour the olive oil and fry the onion and zucchini.
Add water and a tablespoon of salt and cook over low heat until the zucchini is soft (about 15 minutes). Then blend everything adding Philadelphia cream cheese, pepper and salt if you still need.
Serve with croutons and grated Gran Padano.
Bon appetit! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2014/11/kremowa-zupa-z-cukinii-creamy-zuccini.html