Wykonanie
Składniki:1kg
mięsa mielonego (rodzaj dowolny)mała
cukiniapół
papryki żółtejmała
marchewkacebula2
jajka2bułki namoczone w wodzie2 łyżki
siemienia lnianego zmielonego
sól ,
pieprz ,
papryka słodkakasza wiejska lub pęczak
ogórki konserwowe
Wykonanie:
mięso mieszamy z
jajkami i siemieniem. Warzywa kroimy w cieniutkie paski
potem w drobna kostkę > dodajemy do
mięsa. Suchą
bułkę moczymy w wodzie po czym wyciskamy częściowo (odrobina
wody sprawia , że mielone są delikatniejsze) dodajemy do
mięsa ,przyprawiamy ,mieszamy dokładnie.
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu ale najlepiej nie dogotować ok 3-4min dodać dużą łyżkę
masła zawinąć w ściereczkę lub ręcznik i postawić na 15 min na grzejnik dzięki temu będzie idealnie sypka. Kotlety smażymy bez panierki są wtedy mniej kaloryczne jeśli jednak mamy ochotę zjeść typowo polski mielony kotlety obtaczamy w
jajku potem bułce tartej i smażymy na
smalcu takie są najlepsze i chrupiące .
Ogórki przekrajamy na połówki i układamy na talerzu.