Wykonanie

Inspiracja starym przepisem Asi . Uwielbiam to danie i mogłabym je jeść co tydzień!Składniki (na 3 osoby)
olej rzepakowy do smażenia1
cebula, pokrojona w kosteczkę300 g (4 spore, 5 mniejszych)
ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszkuszczypta pikantnego
pieprzu cayenne250g passaty200g ugotowanej
ciecierzycy400 g
filetów ryby (u mnie morszczuk/dorsz, różnie)szczypta
suszonego koperku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiNa patelni/garnku żeliwnym rozgrzać
olej, dodać
cebulkę, przykryć i na małym ogniu dusić przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodać
przyprawy, gotować przez kolejne 2 minuty. Wlać passatę, doprawić
solą, przykryć naczynie i dusić przez kilka minut (z 5 ;)).Dodać
ciecierzycę, wymieszać, podgotować, wrzucić pokrojone
ziemniaki i delikatnie wymieszać. Położyć filety na wierzchu, odrobinkę posolić, popieprzyć i oprószyć
rybę koperkiem. Zmniejszyć ogień, przykryć naczynie i gotować przez 8 minut. Jak
ryba będzie już ugotowana, zdjąć naczynie z ognia, posypać
natką pietruszki.Na patelni, tuż po przyprawieniu
ryby
A tu już po ugotowaniu
ryby:

I tuż przed konsumpcją :)