Wykonanie

Ostatnio zostałam oficjalnie fanką chorizo. Bo czy mogłabym nią nie być? Ta wyrazista, paprykowa
kiełbasa przypadnie do gustu każdemu. Dania dzięki jej dodatkowi nabierają smaku - tak właśnie jest również w przypadku mojej dzisiejszej propozycji. To niby nic takiego -
kuskus z
ciecierzycą i chorizo - ale jednak smakuje wyjątkowo. W 20 minut można przygotować coś naprawdę pysznego na obiad w tygodniu, prawie tak szybko, jak jakieś gotowe danie. Wybór jest prosty ;)
Kuskus z chorizo i
ciecierzycą- 100g chorizo- 1
cebula- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1 puszka
ciecierzycy- szczypta
soli- 125
kuskusu pełnoziarnistego- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1) Chorizo pokroić w cienkie plastry, przełożyć na patelnię i smażyć przez kilka minut, by wytopić tłuszcz.2) Zdjąć z patelni, dodać
cebulę pokrojoną w plastry i smażyć 3 minuty.3) Dodać
słodką paprykę, podsmażyć chwilę i dodaćprzepłukaną
ciecierzycę, szczyptę
soli i 2 łyżki
wody.4) Smażyć 2 minuty, mieszając, dodać chorizo i chwilę podgrzewać,po czym rozłożyć na przygotowanym w międzyczasie
kuskusie i posypać
natką.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal