Wykonanie
W ostatnim czasie postanowiłam poszerzyć swój jadłospis o nowe, nieznane mi dotąd lub znane tylko ze słyszenia składniki. Swoją przygodę z nowościami rozpoczęłam od
ciecierzycy. Nazwa była mi znana, sam
groch z widzenia również. Smak był mi obcy. Poczytałam trochę o tym produkcie i okazało się, że ma on szereg zalet, które tym bardziej zachęciły mnie do jego wypróbowania.
Cieciorka jest skarbnicą
białka, sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i obniża cholesterol. Posiada też sporo witamin i minerałów. Nic tylko jeść :) Ugotowałam, spróbowałam i… zakochałam się w niej. Od kilku tygodni na stale gości w naszym jadłospisie w rozmaitych formach :) Chciałabym byście wyruszyli wraz ze mną na przygodą z
ciecierzycą w roli głównej :)
Składniki:1 szklanka
ciecierzycy3 szklanki
wodySzczypta
soliDzień wcześniej umieszczamy
ciecierzyce w garnku i zalewamy
wodą. Zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia: Wylewamy
wodę po namoczeniu i zalewamy
ciecierzyce świeżą
wodą. Gotujemy około 1,5h, pod sam koniec dodając
soli.
Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być miękka.
Wodę, która została po gotowaniu
cieciorki nie wylewamy, bo może się przydać do przygotowywania dalszych dań.Tak przygotowaną
ciecierzycę wykorzystujemy do przyrządzania wybranej potrawy :)