Wykonanie
Jeśli chodzi o chrupiące przekąski, to spośród wszystkich zdrowych i nietłustych przegryzek moim numerem jeden jest zdecydowanie pieczona
ciecierzyca. Problem w tym, że
ciecierzycę najpierw trzeba namaczać, a
potem gotować na półtwardo, żeby po upieczeniu nie zgrzytała zbyt
między zębami, a na końcu podpiec w piekarniku. Dlatego albo przygotowujemy duży zapas
ciecierzycowych chrupek, co może okazać się zdradzieckie, bo i tak zjemy je wszystkie jednego dnia, albo przygotowujemy niewielką ilość przy okazji gotowania
ciecierzycy np do zupy, potrawki lub hummusu.Ugotowane chrupki możemy piec dodając do nich uprzednio ulubione
przyprawy,
zioła czy nawet starty
parmezan, wszystko zależy od Waszej ochoty na dany smak.


Składniki:1 szklanka ugotowanej
ciecierzycy (może być więcej),
sól,
słodka papryka,wędzona
papryka,
pieprz cayenne.Przygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.W misce przygotowujemy ugotowaną
ciecierzycę i wsypujemy do niej po 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Dokładnie mieszamy.
Ciecierzyce przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut.Chrupiemy ze smakiem!
