Wykonanie

Uwielbiam
kalafiora. Uwielbiam zapiekanki wszelakie. Zapiekanka makaronowa to moje wielka miłość od ładnych kilku lat. Pierwotny przepis u Asi (a jakże). U mnie więcej
kalafiora i
kurczak, żeby było to kompletnym daniem. I sporo więcej
musztardy ;)Składniki:1 duża, pojedyncza
pierś z kurczakasłodka papryka i
sól do przyprawienia
kurczaka1,5 szklanki
makaronu muszelki1/2 naprawdę dużego
kalafiora (albo 3/4 mniejszego)30 g
masła2 pełne łyżki
mąki pszennej350 ml
mleka1 łyżka
musztardy (u mnie zawsze z górką)70 - 100 g
startego sera żółtego (raz zrobiłam z
brie i też pasowało ;))
Kurczaka pokroić w kostkę, zesmażyć na rozgrzanym
oleju (ja robię to w garnku żeliwnym, w którym później
będę zapiekać całość w piekarniku). Posypać
przyprawami, zamieszać, odstawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania (al dente) dodać różyczki
kalafiora i gotować aż
makaron i
kalafior będą miękkie. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego garnka - ugotowany
makaron wyciągnąć łyżką cedzakową,
potem ugotować
kalafiora. Jedno i drugie przełożyć do naczynia w którym jest
kurczak.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić
masło, dodać
mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać
mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać
musztardę,
starty ser i
sól do smaku, mieszać aż
ser się rozpuści i powstanie gładki sos.Sosem polać zapiekankę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać.Pyszka!