Wykonanie
Składniki4 porcje1 szklanka
makaronu np. muszelki lub penne1/2
kalafiora25 g
masła2 płaskie łyżki
mąki pszennej (25 g)300 ml
mleka1 łyżeczka
musztardy (niekoniecznie)70 - 100 g
startego sera np.
cheddar, gruyere,
brie lub innego ulubionego3 łyżki
orzeszków pinii lub
płatków migdałów (niekoniecznie)Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki
kalafiora i gotować aż
makaron i
kalafior będą miękkie. Jeśli nie mamy pewności jak długo będzie się gotował
makaron i kiedy dokładnie dodać
kalafiora, możemy ugotować je oddzielnie. Ugotowanego
kalafiora i
makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić
masło, dodać
mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać
mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać
musztardę (jeśli jej używamy),
starty ser i
sól do smaku, mieszać aż
ser się rozpuści i powstanie gładki sos.Sosem polać
kalafiora i
makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać
orzeszki pinii (jeśli ich używamy).
