Wykonanie
Kulinarnych podróży ciąg dalszy - dziś Wielka Brytania.
Makaron z
serem, niegdyś ulubione danie Brytyjczyków, nadal pozostaje świetną propozycją na kolację. Delikatne rurki w kremowym sosie zostają zapieczone pod złocistym
serem i plastrami
pomidorów.SKŁADNIKI (na 4 porcje):350 g
makaronu rurki450 ml
mleka50 g
masła3 łyżki
mąki pszennej2 łyżeczki
musztardy175 g dojrzałego
sera cheddar2
pomidorysól i
czarny pieprzbazylia do dekoracjiWYKONANIE:W dużym garnku zagotuj osoloną
wodę. Wrzuć
makaron i gotuj na średnim ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż
makaron będzie al dente . Osącz go na sicie, włóż z powrotem do garnka i odstaw na bok. W tym czasie przygotuj sos. W dużym garnku umieść
mleko,
masło i
mąkę. Ostrożnie podgrzej. Powoli doprowadź do wrzenia, ubijając trzepaczką, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Dodaj
musztardę. Gotuj minutę, ciągle mieszając. Zetrzyj
ser. Połowę dodaj do sosu w garnku i dopraw do smaku
solą oraz
pieprzem. Sos dodaj do ugotowanego
makaronu, wymieszaj, po czym przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do 180 °C . Pokrój
pomidory w cienkie plastry i ułóż je na wierzchu
makaronu, a
potem posyp resztą
startego sera. Zapiekaj danie, aż wierzch stanie się złotobrązowy i zacznie wrzeć (mojemu piekarnikowi zajęło to około 10 minut:)) Podawaj od razu, dekorując listkami świeżej
bazylii.

Włoska flaga na talerzu:)Przepis ten można urozmaicić na kilka sposobów, dodając do dania, np.: 4 plasterki
wędzonego boczku, pokrojonego w niewielkie kawałki, lub 100 g
mrożonego zielonego groszku na 5 minut przed końcem gotowania bądź też
ser pleśniowy o intensywnym smaku.