Wykonanie
By MagicPot, 6 lipca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Serowy makaron to na pewno nie tradycyjna polska potrawa. Pierwszy raz zetknęłam się z tą potrawą w filmie z Jeniffer Lopez ”The Wedding Planner” z 2001r. Od tamtej
pory często wspominałam scenę, gdy bohater filmu odgrzewa w rondelku
serowy makaron z puszki. Pewnego dnia trafiłam na przepis na opakowaniu
sera.
Ser żółty Cheddar Mature – oryginalny
ser żółty z Angli – jeżeli będziecie szukać tego
sera omijajcie szerokim łukiem
sery mające w nazwie „typu” – to na pewno nie będzie oryginalny tylko bardzo kiepska
podróbka. Oryginalny
ser Cheddar Mature powinien zostać wyprodukowany w Anglii, gdyż to angielski tradycyjny
ser. Wystrzegajcie się
serów, które mają w składzie więcej aniżeli
mleko, kultury bakterii kwasu
mlekowego i
sól.
Ser ten jest twardy i kruchy.W książkach i notatkach mojej mamy nie ma przepisów, które zostały przygotowany z
serem cheddar, dlatego też często sięgam po przepisy z książek anglojęzycznych. W przypadku tego przepisu zweryfikowałam propozycję z opakowania z zagranicznymi przepisami. Efekt końcowy opisałam poniżej:200g
makaronu – wykorzystałam rurki, czyli penne500ml
mleka30g
mąki pszennej30g
masłajedna łyżeczka ostrej
musztardy – użyłam Dijon320g
sera cheddar mature
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: świeżo
tarta gałka muszkatałowaW garnku grzejemy posoloną
wodę na
makaron. Gdy
woda się zagotje wrzucamy
makaron.Do większego garnka wlewamy całe
mleko, dorzucamy
mleko i na małym ogniu grzejemy. Oczywiście
mleko z
mąką należy dokładnie wymieszać by nie było grudek.Następnie dokładamy
musztardę i ponownie dokładnie mieszamy wciąż grzejąc na kuchence.Następnie dokładamy
masło i pozwalamy by samodzielnie się rozpuściło.
Makaron powinien gotować się około 10 minut – aż będzie aldente. Ugotowany
makaron przecedzamy i odstawiamy na bok.
Ser żółty cheddar mature należy zetrzeć na tarce.Gdy
masło się rozpuści dorzucamy do garnka i dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień pod garnkiem. Gdy się zagotuje a
ser rozpuści należy dorzucić ugotowany
makaron i dokładnie wszystko wymieszać.Zmniejszamy ogień pod garnkiem i pozostawiamy na około 3-4 minuty.Doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i opcjonalnie można dodać świeżo tartą
gałkę muszkatałową.
Serowy makaron jest gotowy do konsumpcji.Danie można przyozdobić poszatkowaną
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania z
makaronem: