Wykonanie

Jak ostatnio wspominałam - dziadek ma działkę, a ja na niej mam swoje
cukinie. Wyhodowałam je od
zerowego zera - od nasionka. Na parapecie rozrastały,
potem je wysadzałam na działce, a teraz zbieram plony. Jakie to jest niesamowite uczucie jeść obiad z własnoręcznie wyhodowanych warzyw!!! Jestem naprawdę szczerze z siebie dumna :)Na pierwszy ogień poszła zapiekanka z
ziemniaków i
cukinii . I była tak pyszna, że następnego dnia zrobiłam to samo ;)Składniki:800 g
ziemniaków300 g
łososia, surowego lub grillowanego600 g
cukinii2 łyżki
masła6 łyżek
śmietanki kremowej 30%100 g
sera camembert1 pełna łyżka
mąki ziemniaczanej2
surowe żółtka (lub 1 całe
jajko)20 - 30 g tartego
parmezanuświeże
oreganosól i
czarny pieprz (młotkowany lub świeżo zmielony)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach około 18 x 29 cm posmarować 1 łyżką
masła.
Ziemniaki oskrobać lub obrać, opłukać i pokroić na cieniutkie plasterki (użyłam ciachaczki elektrycznej, wiadomo - lenistwo). Włożyć do garnka, przepłukać (ważne! w ten sposób wypłukuje się
skrobię i
ziemniaki się nie rozciapią przy gotowaniu), wlać świeżej zimnej
wody, posolić i zagotować. Gotować jeszcze przez około 5 minut, aż
ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Odcedzić i wyłożyć na tacę (to też ważne; ja pominęłam i przy układaniu parzyłam sobie paluchy...).
Łososia obrać ze skórki, usunąć ości, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Można użyć
łososia już zgrillowanego lub podgotowanego na parze, ale może być też surowy.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę
masła, dodać
cukinię i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawić
solą,
czarnym pieprzem, dodać
śmietankę, pokrojony na kawałeczki
ser i wymieszać. Odlać około 1/2 szklanki soku z
cukinii i wymieszać go z
mąką ziemniaczaną. Wlać z powrotem na patelnię, wymieszać i delikatnie zagotować. Odstawić patelnię z ognia i dodać
żółtka, od razu wymieszać (
żółtka mają pozostać płynne a
cukinię ma pokryć średnio gęsty sos).
Ziemniaki podzielić na 3 części. Ułożyć pierwszą warstwę
ziemniaków, jeden obok drugiego, posypać
pieprzem, wyłożyć połowę
cukinii, przykryć
ziemniakami, znów posypać
pieprzem i wyłożyć
cukinię, rozłożyć kawałeczki
łososia, przykryć
ziemniakami, zetrzeć
parmezan i wstawić do piekarnika. Piec przez 10 minut (grzanie góra i dół) + 5 minut pod grillem (lub 5 minut jak poprzednio), posypać świeżym
oregano.
Asia podaje, że to 6 porcji wychodzi. Śmiem twierdzić, że 3 ;)