Wykonanie
Kulinarne odkrycie tego miesiąca! Zapiekanka nie jest trudna do wykonania, zrobienie jej zajmuje niewiele czasu, jednak efekty... Mogłabym o niej rozprawiać godzinami ;)Oczywiście nie jestem mistrzem w nakładaniu, w związku z czym może nie prezentuje się najlepiej, jednakże uważam, że każdy powinien jej spróbować chociaż raz.

przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku . comPotrzebujemy : (porcja dla 4-5 osób)- 1kg
ziemniaków- 650 g
cukinii- ok. 350g
łososia (ja za każdym razem robię ze świeżym, ale myślę, że wędzony także się tu sprawdzi)- 120g
sera camembert- 6 łyżek
śmietanki kremówki- 1
jajko- 2 łyżki
masła- 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej-
sól,
pieprz,
oregano,
bazylięZIEMNIAKIObieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy ok. 5 minut (mają być miękkie)
ŁOSOŚMyjemy, usuwamy ości oraz skórę i kroimy na małe kawałki.
CUKINIAObieramy (w przypadku
młodej cukinii z miękką skórą nie trzeba obierać) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy
cukinię na sitko, tak aby odsączyło się do miski ok. pół szklanki soku.Następnie rozpuszczamy łyżkę
masła na patelni i chwilę smażymy
cukinię. Dodajemy
sól oraz
pieprz. Następnie dodajemy kremówkę oraz pokrojony w kostkę
camembert - mieszamy i smażymy chwilkę.Do połowy szklanki soku z
cukinii dodajemy łyżkę
mąki i szybko mieszamy. Wlewamy na patelnię (masa powinna zgęstnieć). Czekamy aż się zagotuje i ściągamy z ognia. Szybko wbijamy
jajko i mieszamy.UKŁADANIEFormę do zapiekanek smarujemy łyżką
masła.Nakładamy składniki w następującej kolejności:- 1/3
ziemniaków +
pieprz- 1/2
cukinii- 1/3
ziemniaków +
pieprz- 1/2
cukinii-
łosoś- 1/3
ziemniakówWierzch przyprawiamy
oregano oraz
bazylią.Można dodać parmezan/mozarellę.Voila!