ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka - ziemniaki, cukinia, łosoś

Zapiekanka - ziemniaki, cukinia, łosoś

nazwa

Wykonanie

Kulinarne odkrycie tego miesiąca! Zapiekanka nie jest trudna do wykonania, zrobienie jej zajmuje niewiele czasu, jednak efekty... Mogłabym o niej rozprawiać godzinami ;)
Oczywiście nie jestem mistrzem w nakładaniu, w związku z czym może nie prezentuje się najlepiej, jednakże uważam, że każdy powinien jej spróbować chociaż raz.
przepis pochodzi z bloga www.kwestiasmaku . com
Potrzebujemy : (porcja dla 4-5 osób)
- 1kg ziemniaków
- 650 g cukinii
- ok. 350g łososia (ja za każdym razem robię ze świeżym, ale myślę, że wędzony także się tu sprawdzi)
- 120g sera camembert
- 6 łyżek śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, oregano, bazylię
ZIEMNIAKI
Obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy ok. 5 minut (mają być miękkie)
ŁOSOŚ
Myjemy, usuwamy ości oraz skórę i kroimy na małe kawałki.
CUKINIA
Obieramy (w przypadku młodej cukinii z miękką skórą nie trzeba obierać) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy cukinię na sitko, tak aby odsączyło się do miski ok. pół szklanki soku.
Następnie rozpuszczamy łyżkę masła na patelni i chwilę smażymy cukinię. Dodajemy sól oraz pieprz. Następnie dodajemy kremówkę oraz pokrojony w kostkę camembert - mieszamy i smażymy chwilkę.
Do połowy szklanki soku z cukinii dodajemy łyżkę mąki i szybko mieszamy. Wlewamy na patelnię (masa powinna zgęstnieć). Czekamy aż się zagotuje i ściągamy z ognia. Szybko wbijamy jajko i mieszamy.
UKŁADANIE
Formę do zapiekanek smarujemy łyżką masła.
Nakładamy składniki w następującej kolejności:
- 1/3 ziemniaków + pieprz
- 1/2 cukinii
- 1/3 ziemniaków + pieprz
- 1/2 cukinii
- łosoś
- 1/3 ziemniaków
Wierzch przyprawiamy oregano oraz bazylią.
Można dodać parmezan/mozarellę.
Voila!
Źródło:http://anit-gotuje.blogspot.com/2014/07/zapiekanka-ziemniaki-cukinia-osos.html