ßßß Cookit - przepis na Żebroczka

Żebroczka

nazwa

Wykonanie

Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym.
Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.
Składniki:
-10 dkg kaszy gryczanej prażonej
-80 dkg ziemniaków i 2 małe ziemniaczki
-10-15 dkg wędzonego boczku
-średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-1/2 szklanki wrzącego mleka
-4 cieniutkie plasterki masła
-sól, pieprz
-słodka papryka
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odsączamy.
Boczek, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.
Małe ziemniaczki kroimy w plasterki.
Boczek i cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy czosnek.
Do ziemniaków dodajemy kaszę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Dolewamy wrzące mleko i mieszamy.
Dodajemy skwarki i mieszamy.
Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne.
Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków.
Posypujemy słodka papryką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut.
Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamy
po plasterku masła.
Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła.
Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem jogurtu.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/03/zebroczka.html