Wykonanie
Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym.Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.Składniki:-10 dkg
kaszy gryczanej prażonej-80 dkg
ziemniaków i 2 małe ziemniaczki-10-15 dkg
wędzonego boczku-średnia
cebula-2 ząbki
czosnku-1/2 szklanki wrzącego
mleka-4 cieniutkie plasterki
masła-
sól,
pieprz-
słodka paprykaKaszę gryczaną gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odsączamy.
Boczek,
cebulę i
czosnek kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach.Małe ziemniaczki kroimy w plasterki.
Boczek i
cebulę podsmażamy, na koniec dodajemy
czosnek.
Do
ziemniaków dodajemy
kaszę i przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Dolewamy wrzące
mleko i mieszamy.
Dodajemy skwarki i mieszamy.
Napełniamy natłuszczone naczynka ceramiczne żaroodporne.Na wierzchu układamy plasterki ziemniaczków.Posypujemy słodka
papryką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na 40-45 minut.Kiedy żebroczka zacznie się rumienić na wierzchu układamypo plasterku
masła.
Podajemy gorącą żebroczkę w naczynku, w którym się piekła.Dobrze smakuje z surówką z dodatkiem
jogurtu.
Smacznego!