Wykonanie

Kolejna wersja pieczonych
żeberek. Tym razem z kolorową
fasolką i dużą ilością warzyw.Składniki:-ok. 1,5 kg
żeberek-puszka czerwonej i puszka
białej fasoli-puszka krojonych
pomidorów-10
pomidorów suszonych-3
marchewki-
czerwona papryka-2 ząbki
czosnku-
olej i 2 dkg
masła-
czosnek niedźwiedzi,
sól,
pieprz,
słodka paprykaoraz składniki do peklowania
mięsa ( patrz
mięsa pieczone )
Mięso wkładamy do solanki i pozostawiamy na noc.
Marchew kroimy w plasterki,
paprykę w paski,
czosnek w plasterki i
suszone pomidory w duże kawałki.
Fasolę odsączamy.
Żeberka płuczemy, dzielimy na mniejsze kawałki i posypujemy
słodką papryką.

Na patelni rozgrzewamy
olej z
masłem, układamy
żeberka i obsmażamy z każdej strony.

Zdejmujemy z patelni do naczynia żaroodpornego.Posypujemy
czosnkiem niedźwiedzim.

Na patelnię wrzucamy
marchew,
paprykę i
czosnek i przez chwilę podsmażamy.Dodajemy
suszone pomidory i podsmażamy.

Dodajemy
pomidory,
fasolkę, mieszamy i przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Można dodać
chili.

Chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia z
żeberkami.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanegodo temperatury 160 st. C na ok. 60 minut.Wyłączamy piekarnik a
żeberka pozostawiamy w nim na jeszcze 15 minut.


Smacznego!