ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne.
Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem
a także do wszelkich potraw z grilla.
Składniki:
-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg
-2 l wody
-4 łyżki soli
-kilka ząbków czosnku
-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki
-korzeń chrzanu
-gałązki kopru
Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.
Układamy w słoju.
Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek.
Wodę z dodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki.
Zamykamy słój i czekamy ok. 1 dzień. Już wtedy gotowe będą do spożycia.
W ten sam sposób przygotować możemy ogórki kiszone na zimę.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/05/ogorki-maosolne.html