Wykonanie
Po raz pierwszy postanowiłam sprawdzić, jak smakują kiszone
pomidory - ten sposób ich przetwarzania jest popularny za naszą wschodnią granicą. Kiszone krótko - pozostają jędrne, zyskują jednak już ten charakterystyczny smak. Gdy postoją kilka miesięcy, zmiękną. B ędą doskonałe zarówno do zup,
sosów, świetnie sprawdzą się w pizzy i w sałatkach.




Składniki :
pomidory typu lima (twarde, z niewielką ilością pestek, mają dużo miąższu)korzeń
chrzanukoper z baldachimami
czosnekliście
wiśniliście
czarnej porzeczkizalewa : na 1 litr
wody 1 pełna łyżka
soliPrzygotowanie :Myję dokładnie
pomidory, układam je w wyparzonych wcześniej słoikach (na dnie układam liść
czarnej porzeczki,
wiśni, kawałek
chrzanu, baldachim
kopru i 2-3 ząbki
czosnku).
Pomidory powinny być ułożone ściśle, by po wlaniu zalewy nie wypływały. Rozpuszczam
sól w wodzie, wlewam do słoików tyle, by nic nie wystawało ponad jej powierzchnię. Dokładnie zakręcam słoiki, pozostawiam na dobę w temperaturze pokojowej, po czym przenoszę w chłodne miejsce.
