ßßß
Składniki: /ok.10 słoików litrowych w zależności od wielkości ogórków/5 kg ogórków/ świeżych, jędrnych ,zdrowych i niezbyt dużych/5 l wody5 łyżek soli do przetworów10 krótkich łodyżek z nasionami suchego kopru4 korzenie chrzanukilka główek czosnku10 liści wiśni10 liści czarnej porzeczki
Wykonanie:Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki i namoczyć /najlepiej na noc/ w zimnej wodzie.Litrowe słoiki i wieczka umyć i wyparzyć .Do każdego słoika wrzucić 3-4 ząbki czosnku , łodyżkę suchego kopru wraz z kwiatostanem oraz po liściu wiśni i czarnej porzeczki.W łożyć pionowo ogórki dobierając je odpowiednio w/g wielkości. Ogórki powinny być ułożone dosyć ciasno. W wolne miejsca pomiędzy ogórkami włożyć cienkie słupki chrzanu /po 3-4 sztuki : gr uby kawałek przekroić wzdłuż na kilka wąskich części/ .Wodę zagotować z solą.Gorącą wodą zalać ogórki pozostawiajac kilka centymetrów wolnej przestrzeni /ogórki powinny być przykryte/.Wytrzeć do sucha krawędzie słoików , nałożyć zakrętki i mocno zakręcić.Po kilku dniach ogórki są ukiszone i należy je przenieść do ciemnego , chłodnego pomieszczenia ,czyli najlepiej do piwnicy.
Ogórki można zakisić w większych 3-litrowych słoikach.A do tego słoja eksperymentalnie dodałam świeżą papryczkę chilli.......
Chyba coś zaczyna się już dziać w środku ,bo czujne ucho mojego pupilka reaguje natychmiast.........,a może to zwykła ciekawość?