Wykonanie
Czy wiecie, że są ludzie, którzy nie mają pojęcia o tym, jak smakują
kiszone ogórki i kapusta?Tak, tak są i to całkiem blisko nas. Włosi nie znają tych
przetworów , nie tęsknią za nimi i całkiem dobrze radzą sobie w kuchni bez nich.Ale nie MY ! Nasze spiżarki bez ogórków?....To wręcz niemożliwe.Kończy się sezon
ogórkowy , ostatnie, pełne słoiki wędrują na półki i musi wystarczyć do przyszłego lata.........

Składniki: /ok.10 słoików litrowych w zależności od wielkości ogórków/5 kg ogórków/ świeżych, jędrnych ,zdrowych i niezbyt dużych/5 l
wody5 łyżek
soli do
przetworów10 krótkich łodyżek z nasionami suchego
kopru4 korzenie
chrzanukilka główek
czosnku10 liści
wiśni10 liści
czarnej porzeczki
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, usunąć szypułki i namoczyć /najlepiej na noc/ w zimnej wodzie.Litrowe słoiki i wieczka umyć i wyparzyć .Do każdego słoika wrzucić 3-4 ząbki
czosnku , łodyżkę suchego
kopru wraz z kwiatostanem oraz po liściu
wiśni i
czarnej porzeczki.W łożyć pionowo
ogórki dobierając je odpowiednio w/g wielkości.
Ogórki powinny być ułożone dosyć ciasno. W wolne miejsca pomiędzy
ogórkami włożyć cienkie słupki
chrzanu /po 3-4 sztuki : gr uby kawałek przekroić wzdłuż na kilka wąskich części/ .
Wodę zagotować z
solą.Gorącą
wodą zalać
ogórki pozostawiajac kilka centymetrów wolnej przestrzeni /ogórki powinny być przykryte/.Wytrzeć do sucha krawędzie słoików , nałożyć zakrętki i mocno zakręcić.Po kilku dniach
ogórki są ukiszone i należy je przenieść do ciemnego , chłodnego pomieszczenia ,czyli najlepiej do piwnicy.
Ogórki można zakisić w większych 3-litrowych słoikach.A do tego słoja eksperymentalnie dodałam świeżą
papryczkę chilli.......

Chyba coś zaczyna się już dziać w środku ,bo czujne ucho mojego pupilka reaguje natychmiast.........,a może to zwykła ciekawość?
