ßßß Cookit - przepis na Parowce

Parowce

nazwa

Wykonanie

Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.
Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.
Składniki na ok. 30 sztuk:
-2 szklanki mleka
-5 szklanek mąki
-5 dkg drożdży
-1 jajko
-2 łyżeczki cukru
-szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dolewamy szklankę ciepłego mleka.
Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.
Mieszamy uzyskując rozczyn.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do większej miski wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy rozczyn i całe jajko.
Mieszamy a następnie stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
W międzyczasie do wersji obiadowej musimy przygotować skwarki z cebulką.
Wycinamy krążki o średnicy ok. 7 cm.
Zbieramy brzegi krążków formując pączki i układamy sklejeniem do dołu na posypanej mąką
stolnicy, zachowując odległości, ponieważ urosną.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy szeroki garnek. Napełniamy do połowy wodą.
Przykrywamy gazą tak, aby była dobrze naciągnięta. Można do tego użyć sznurka lub szerokiej, mocnej gumy.
Przygotowujemy miskę o takiej samej średnicy, jak garnek - będzie służyła jako pokrywa.
Zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień.
Na naciągniętej gazie układamy parowce.
Przykrywamy miską i gotujemy na parze przez 10 minut.
Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.
Możemy podać na różne sposoby:
-ze skwarkami i surówką
-z sosem pomidorowym
-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem
-polane śmietaną i sokiem lub
-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/01/parowce.html