Wykonanie

Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.


Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki
mleka-5 szklanek
mąki-5 dkg
drożdży-1
jajko-2 łyżeczki
cukru-szczypta
soli
Drożdże rozcieramy z
cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego
mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki
mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy do wyrośnięcia.

Do większej miski wlewamy pozostałe
mleko, wsypujemy szczyptę
soli, dodajemy rozczyn i całe
jajko.Mieszamy a następnie stopniowo dosypujemy
mąkę i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 cm.

W międzyczasie do wersji obiadowej musimy przygotować skwarki z
cebulką.

Wycinamy krążki o średnicy ok. 7 cm.

Zbieramy brzegi krążków formując pączki i układamy sklejeniem do dołu na posypanej
mąkąstolnicy, zachowując odległości, ponieważ urosną.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Przygotowujemy szeroki garnek. Napełniamy do połowy
wodą.Przykrywamy gazą tak, aby była dobrze naciągnięta. Można do tego użyć sznurka lub szerokiej, mocnej gumy.Przygotowujemy miskę o takiej samej średnicy, jak garnek - będzie służyła jako pokrywa.

Zagotowujemy
wodę i zmniejszamy ogień.Na naciągniętej gazie układamy parowce.

Przykrywamy miską i gotujemy na parze przez 10 minut.

Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.

Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z
sosem pomidorowym
-odsmażane ze skwarkami i np.
ketchupem
-polane
śmietaną i
sokiem lub-polane
śmietaną i posypane
cukrem i
cynamonem.

Smacznego!