Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywnaMięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy.Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkęz cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C na 75 minut.Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe.Smacznego!