Wykonanie
Kolejne danie z
ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie.Składnikiem podstawowym są oczywiście
ziemniaki.Do tego
mąka ziemniaczana i pszenna, jedno
jajko, jedna
marchewka,
sól i
olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek
boczku i
cebulka też będą potrzebne.
Ok. 1,5 kg
ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy.
Gotujemy też
marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.
Zmielone
ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i pszenną, w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy
jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.
Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5.Dodajemy zmieloną
marchewkę, po 3 łyżki
mąki ziemniaczanej i pszennej orazpół łyżeczki
słodkiej papryki.Zagniatamy i uzyskujemy piękny,
pomarańczowy kolor.Uwaga:Stolnicę posypujemy
mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie.Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta
marchewkowego, zwijamy w rulon i kroimy.
W międzyczasie smażymy skwareczki z
cebulką.
W większym garnku zagotowujemy
wodę z
solą i odrobiną
oleju.Na wrzątek wrzucamy nasze kopytka.Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię potrzebują ok. 2 minuty.
Zbieramy je na talerz, polewamy tłuszczykiem, posypujemy skwarkami i delektujemy sięsmakiem.
Inna wersja to jajeczka.W porcje białego ciasta wkładamy ciasto
marchewkowe i formujemy
jajka.
Jeszcze inna forma to
pomarańczowe frytki z ciasta
marchewkowego.
Każdą formę kopytek gotujemy identycznie.
Smacznego!