Wykonanie
Często przyrządzam
wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać!
500 g
wątróbki drobiowej4
cebule1 łyżeczka ostrej wędzonej
papryki Piątnica (tu kupisz)1 łyżka suszonej
marchewki Piątnica (tu kupisz)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 bulionetka do duszonego
mięsa2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz)1 szklanka
wodySólPieprzOlej do podsmażeniaKluski śląskie:500 g
ziemniaków170 g
mąki ziemniaczanej1
jajko L0,5 łyżeczki
masłaSólPieprzWątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką
czerwoną papryką.
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy
cebulę. Po 5 minutach dokładamy
wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy
wodą, wkładamy bulionetkę i
koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną
marchewką,
solą,
pieprzem i
przyprawą warzywną uniwersalną.
Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.Kluski śląskie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy
wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych
ziemniaków dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
jajko,
masło,
sól i
pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej
wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z
wątróbką.