ßßß Cookit - przepis na Farszynki Mazurskie - Drobiowe

Farszynki Mazurskie - Drobiowe

nazwa

Wykonanie

Mimo, iż urodziłam się i mieszkałam blisko mazur, to nie miałam okazji nigdy jeść Farszynek Mazurskich. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi w internecie i bardzo szybko je zrobiłam, ponieważ lubię jedzenie tego typu.
Zmieniłam jednak farsz. Oryginalnie jest on z mięsa wieprzowego, ale ja nie przepadam za takim mięsem i zazwyczaj jem tylko drobiowe. Dlatego też moje farszynki są drobiowe.
Ciasto :
900 g ugotowanych ziemniaków
ok 250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz:
150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
2 jajka ugotowane na twardo
80 g cebuli podsmażonej na oleju
1 ugotowana marchewka
sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem korma)
Wszystkie składniki farszu zmiel (ja zrobiłam to w malakserze). Dopraw do smaku.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.
Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep.
Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/farszynki-mazurskie-drobiowe.html