Wykonanie
Jak zwykle pod koniec stycznia, prawie nie odrywam się od nauki;) Ale na nowe posty zawsze znajdzie się czas! (I na parę innych rzeczy, np. na książki czy filmy ;D) Dzisiaj zapraszam na pyszną, świeżą i wyrazistą w smaku surówkę wg przepisu z książki "Jamie's America". Jest kolorowa i zupełnie inna niż zwykłe surówki z
kapusty, dodatek
ostrych papryczek i
soku z limonki robi swoje. Doskonale pasuje do grillowanych
mięs, ale ja podałam ją trochę nietypowo z arizońskim gulaszem z
sarniny (już niedługo na blogu). Serdecznie polecam oba przepisy.
- 1/2 małej
kapusty czerwonej- 1/2 małej
kapusty białej- pęczek
rzodkiewek- 2
marchewki- pęczek
kolendry lub
pietruszki- 1-2 papryczki jalapeño(lub inne zielone), bez pestek- 1 duża
czerwona cebula- 2-3 łyżki
oleju- duża szczypta
soli morskiej (i ew.
pieprzu)- sok z 2-3
limonek1) Cienko poszatkować dwa rodzaje
kapusty i rozłożyć do osobnych misek.2) Do
białej kapusty dodać cienko pokrojone
rzodkiewki i
marchewki(ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw) oraz większość posiekanej
kolendry.3) Wymieszać i dodać posiekane papryczki, pokrojoną w plastry
cebulę i
olej.4) Dodać
sól i większość
soku z limonki, spróbować i dodać resztę
kolendry i soku wg uznania.5) Wmieszać
czerwoną kapustę i podawać.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 10Kaloryczność jednej porcji: 60 kcal