Wykonanie
To mój pierwszy post w nowym miejscu. Niestety na razie jeszcze nic tu nie ugotowałam, ale
mogę podzielić się przepisem, który wypróbowałam niedawno - na wegetariańskie (chyba nawet wegańskie) burgery z
fasoli adzuki i
kaszy jaglanej z dodatkiem
suszonych pomidorów. Bardzo mi smakowały i wydaje mi się, że wam też będą. Są, jak to burgery, sycące i konkretne, a przy tym całkiem delikatne, miękkie, choć o ciekawej strukturze dzięki pozostawieniu części
fasoli i
kaszy w całości. Pycha!Burgery z
fasoli adzuki i
kaszy jaglanej- 150g
kaszy jaglanej- 30g
suszonych pomidorów (8 połówek)- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1/2 łyżeczki
chili w proszku- szczypta
soli i
pieprzu- 1
szalotka- 2 łyżki
oleju + do posmarowania- kilka gałązek
pietruszki1)
Fasolę namoczyć przez noc i ugotować (1 godzina).2) Ugotować
kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.3)
Suszone pomidory zalać ciepłą
wodą, odstawić i odsączone po 15 minutach posiekać.4) W blenderze zmiksować po 2/3
fasoli i
kaszy oraz resztę składników, oprócz
pomidorów.5) Wmieszać pozostałą
fasolę i
kaszę oraz
pomidory.6) Wilgotnymi rękami formować burgery.7) Posmarować je odrobiną
oleju z obu stron i smażyć po kilka minut z każdej strony.8) Podawać w
bułce lub
chlebie z
rukolą, czerwonym pesto,
kiełkami itp.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 45 minut + moczenie
fasoliLiczba sztuk: 6Kaloryczność jednej sztuki: 240 kcal