Wykonanie

Kolejne podejście do sernika. Znowu udane;)Po pysznym serniku
limonkowym z
ciasteczkowym spodem, czas na coś bardziej klasycznego. I jeszcze bardziej puszystego. Polecam ten delikatny sernik o wyczuwalnym intrygującym aromacie
kardamonu, nieprzesadnie słodki (można zwiększyć ilość
cukru), z uzupełniającą jego smak polewą. Do tego coraz lepszy z czasem i całkiem elegancki;)- 750g mielonego
twarogu półtłustego*- 50g miękkiego
masła- 180g
cukru- 3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie (20g)
cukru z
kardamonem (lub
wanilią)- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1 łyżeczka aromatu
maślanego- 350ml
mleka- 6
jajek,
białka i
żółtka oddzielniePolewa:- 160g pozostałego
twarogu- 2 łyżki
kakao- 7 łyżeczek
cukru pudru- 1 1/2 łyżeczki aromatu
maślanego- trochę
mlekaTwaróg zmiksować na gładką masę z
masłem,
żółtkami,
cukrem,
mąką ziemniaczaną, aromatem maślanym i esencją
waniliową.Dolać
mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę
serową.Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową.Wylać do niej masę
serową i piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.Połączyć składniki polewy i posmarować nią wierzch schłodzonego sernika(który wcale nie jest bardzo popękany).* użyłam President.Masa serowa jest rzadka, ponadto na spodzie wydziela się z sernika (po upieczeniu) trochę
serwatki, więc się nie przestraszcie;D Zresztą to w niczym nie przeszkadza.Przepis z Moich Wypieków, dodałam aromat i
kardamon oraz polewę.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 10Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal