Wykonanie
Batat, którego kupiłam już jakiś czas temu w końcu doczekał się swojej życiowej roli;) Wykorzystałam go do tego dania, które dzięki niemu wyszło świetnie. Nie wiedziałam, że tak będzie, bo nie
jadłam go wcześniej, ale uwielbiam połączenie słodkawego
batata i ostrych, specyficznych przypraw . Po żmudnej pracy przy transkrypcji wywiadu to
curry okazało się zbawienne. Chociaż, nie ukrywam, nie
mogę powiedzieć tego o pisaniu z bolącą głową tego postu;)Chociaż czego się nie robi dla idei;) Jednym słowem- pycha.

- posiekana
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1
batat- 2 małe
bakłażany- podwójna
pierś z kurczaka- szczypta
soli- posiekana
dymka- 1 łyżeczka czerwonej pasty
curry- 1 łyżeczka
curry- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/2 łyżeczki kuminu- szczypta asafetydyPokroić
bakłażana, umieścić w sitku, posypać
solą i zostawić na pół godziny.W dużym garnku podsmażyć
cebulę i
czosnek.Dodać
przyprawy,
sól, pokrojonego w kostkę
batata i trochę
wody.Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego na małe kawałki i lekko posolonego
kurczaka.Po paru minutach dodać wypłukanego z
soli bakłażanaoraz część
dymki.Dusić do miękkości.Podawać posypane resztą
dymki.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 300 kcal