ßßß
Składniki :2 kg schabu3 łyżki soli peklowej3 l wody2 łyżki przyprawy curry1 łyżka czosnku granulowanegoFolia do pieczenia
Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam 😉 W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie zanurzył . Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni . Po tym czasie , wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Na kawałku folii aluminiowej sypiemy przyprawę curry i czosnek , a następnie obtaczamy schab . Dokładnie pokryty przyprawami , owijamy tą samą folią i wkładamy do lodówki na noc . Schab musi być zawinięty ciasno i dokładnie w kilka warstw . Drugiego dnia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 C i w tej temperaturze , pieczemy około 1,5 godziny , ciągle go obracając ( tak co 20 minut ) . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim schab do ostygnięcia – dojścia . Wystudzony , razem z folią przekładamy do lodówki i następnego dnia , możemy już go odpakować i degustować . Smacznego 😉