Wykonanie
Kolejna bardzo fajna kombinacja
wędlinki i pysznych przypraw . Tym razem troszkę w stylu Indyjskim , z
przyprawą curry . Taki
schab pozostaje soczysty , dzięki długim parzeniu w niskiej temperaturze , a do tego bardzo aromatyczny . Domowa
wędlina nie ma sobie równych , na pewno nic ze sklepu , nie będzie smakować tak jak ona . Zdrowy i pyszny dodatek do kanapek 😉

Składniki :2 kg
schabu3 łyżki
soli peklowej3 l
wody2 łyżki
przyprawy curry1 łyżka
czosnku granulowanegoFolia do pieczenia


Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek
mięsa .
Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam 😉 W garnku rozprowadzamy
sól peklową z
wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie zanurzył . Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni . Po tym czasie , wyjmujemy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Na kawałku folii aluminiowej sypiemy
przyprawę curry i
czosnek , a następnie obtaczamy
schab . Dokładnie pokryty
przyprawami , owijamy tą samą folią i wkładamy do lodówki na noc .
Schab musi być zawinięty ciasno i dokładnie w kilka warstw . Drugiego dnia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110 C i w tej temperaturze , pieczemy około 1,5 godziny , ciągle go obracając ( tak co 20 minut ) . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim
schab do ostygnięcia – dojścia . Wystudzony , razem z folią przekładamy do lodówki i następnego dnia , możemy już go odpakować i degustować . Smacznego 😉
