ßßß Cookit - przepis na Niedźwiedzi ,schab kanapkowy

Niedźwiedzi ,schab kanapkowy

nazwa

Wykonanie

Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy , kury i świnie .. 😉 No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da 😉 Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ;)
Składniki :
2,5 kg świeżego schabu
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
2 łyżki papryki mielonej słodkiej
2 opakowania soli peklowej ( 100 g )
3 L wody
siatka do wędlin lub sznurek
Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz 😉 ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną wędlinkę na kanapki 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/niedzwiedzi-schab-kanapkowy