Wykonanie
Domowym
wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują
mięsem ,
przyprawami …. i
mięsem , a nie
soją ,
wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy ,
kury i świnie .. 😉 No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da 😉 Poniżej niedźwiedzi
schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ;)
Składniki :2,5 kg świeżego
schabu2 łyżki suszonego
czosnku niedźwiedziego2 łyżki
papryki mielonej słodkiej2 opakowania
soli peklowej ( 100 g )3 L
wodysiatka do
wędlin lub sznurek
Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego
mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz 😉 ) . W dużym garnku mieszamy
wodę z
solą peklową i zanurzamy w niej
schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy
schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym
mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy
schab , płukamy pod bieżącą zimną
wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance
czosnku niedźwiedziego i
papryki – gęsto oklejając
mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy
wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony
schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną
wędlinkę na kanapki 😉