ßßß
Składniki :2,5 kg świeżego schabu2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego2 łyżki papryki mielonej słodkiej2 opakowania soli peklowej ( 100 g )3 L wodysiatka do wędlin lub sznurek
Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz 😉 ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , jeśli zalewa pachnie świeżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć – nic to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru godzinach , mamy cudowną wędlinkę na kanapki 😉