Wykonanie
Pin It
To kolejny przepis na pyszną domową
wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum
Wędliny domowe .Od kiedy zaczęliśmy robić własne
wędliny, sklepowych już nie jadam !Składniki:3 kg
schabu wieprzowego180 g peklosoli1,2 litra
wodyWykonanie:
Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg
mięsa przeznaczamy 0,4 litra
wody) i peklujemy przez 5 dni, pamiętając aby raz dziennie obrócić
mięso.
Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza.Po tym czasie wyjmujemy
mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy
schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli
mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny.
Polędwicę wędzimy ciepłym
dymem w temperaturze 50-55 stopni przez 4 godziny. Po tym czasie podnosimy temperaturę w wędzarce i podpiekamy
mięso w temperaturze 70 stopni przez 30 minut. Wtedy nie ma już konieczności parzenia
polędwicy. Jest gotowa do jedzenia :-)