Wykonanie
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI(POMYSŁ PREZENTU NA "DZIEŃ CHŁOPAKA")Dziś na Blogu niebiański wypiek, który może być świetnym pomysłem na prezent :)Bardzo intensywnie
czekoladowe babeczki z kawałkami
czekolady i jednym z najpyszniejszych kremów wszech czasów :) - z Nutelli,
mascarpone i
śmietany kremówki... Ten krem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :)Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą zachwyceni bardziej niż kolejną parą skarpet czy paczką
czekoladek :) Mój Syn i Maż nie mogli się od nich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :DSKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk):1,25 szklanki
mąki pszennej tortowej (ok. 170 g)3 łyżki ciemnego
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szklanki
brązowego cukru (ok. 130 g)2
jajka (rozm. L)150 g
masła0,75 szklanki gęstej
śmietany 12 % (ok. 180 g)1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel
aromatu waniliowego100 g posiekanej
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej, lub mieszanej)KREM:300 ml
śmietany kremówki 36% (bardzo zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce)200 g
mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce)5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej)WYKONANIE:KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej
mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek.BABECZKI:Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C.Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia.W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i
sodą mąkę,
cukier oraz
kakao, dokładnie wymieszaj łyżką.W drugiej misce roztrzep lekko
jajka, dodaj stopione
masło i
śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie.Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną
czekoladę, ponownie zamieszaj.Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do
lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka.DEKOROWANIE:Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki lub po prostu posmaruj je grubą warstwą kremu za pomocą noża. Krem smakuje jeszcze lepiej kiedy jest mocno schłodzony. Babeczki przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego!

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI