Wykonanie

Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze
Razowe Ciasto z
Rabarbarem i
Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z
mąki razowej z dodatkiem czerwonych
porzeczek.Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi
porzeczkami.Jeśli niezbyt często pieczecie takie "zdrowe" ciasta to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo to ciacho jest naprawdę baaaardzo dobre :) Do
herbatki idealne :) I co najważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :DStandardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych
owoców :)SKŁADNIKI NA CIASTO:3
jajka3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
oleju roślinnego300 g
mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 , 5 łyżeczki esencji waniliowejDODATKOWO:300 g
czerwonej porzeczkiSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:3 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
oleju roślinnego3 łyżki
cukruWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniani wysmaruj cienko
olejem.
Jajka ubij z
cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj
mleko,
olej i esencję
waniliową, zmiksuj krótko.Dosyp
mąkę i
proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj, krótko, ale dokładnie.Ciasto przelej do formy, posyp
porzeczkami.W miseczce wymieszaj
płatki owsiane,
olej i
cukier i posyp kruszonką
porzeczki.Piecz ciasto przez 50 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego!


