ßßß
Aksamitny sernik, o delikatnej, mazistej konsystencji, z dużą ilością truskawkowej pianki na bazie śmietany kremówki... Raj dla podniebienia... Rozpływa się w ustach i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Sernik jest duży i podzielny, bardzo wygodnie się kroi. Wymaga on tylko schłodzania przez noc z już nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się tu maliny czy jagody. Poza sezonom użyjcie mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:200 g herbatników (użyłam Petitki)70 g masłaSKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):750 g twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")250 g mascarpone1 łyżka mąki ziemniaczanej1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g)1,5 szklanki cukru4 duże jajka1 łyżka esencji waniliowejSKŁADNIKI NA PIANKĘ TRUSKAWKOWĄ:500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce)3/4 szklanki cukru pudru500 g truskawek1 łyżka soku z cytryny1,5 łyżki żelatyny1/4 wrzącej wodyWYKONANIE:SPÓD CIASTECZKOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Ciasteczka zmiel w blenderze lub malakserze na pył, dodaj do nich stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną, budyń, cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu.Wylej masę na schłodzony spód i wstaw torownicę do piekarnika na 15 minut.Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia.PIANKA TRUSKAWKOWA:Truskawki zbledniej z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mus truskawkowy i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie z wodą, by nie było grudek). Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj całość.Na całkowicie ostudzony spód sernikowy wyłóż piankę truskawkową, wyrównaj wierzch i wsadź na całą noc do lodówki do schłodzenia.Następnego dnia po wyjęciu z lodówki obkrój ostrym nożem sernik od boków tortownicy, zdejmij obręcz. Gotowe! Smacznego!
