JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NAJPROSTSZE)

nazwa

Wykonanie

Najprostsze ciasto ucierane z truskawkami, które zrobicie z zamkniętymi oczami w 5 minut, miksując wszystkie składniki chwilę, tylko do ich połączenia.
Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, pyszne, pełne soczystych truskawek, oprószone cukrem pudrem. Pamiętajcie, aby wszystkie składniki koniecznie były w temperaturze pokojowej przed pieczeniem, inaczej może wyjść piękny zakalec :D
Ciasto idealne do herbatki, mleka, a szczególnie wspaniale smakuje na zielonej trawce podczas pikniku z rodziną, przyjaciółmi lub kochankiem/ką :DDD Polecam!
SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej):
5 00 g jogurtu naturalnego
4 jajka (duże)
1,25 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
4 łyżki soku z cytryny
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (30 g)
700 g mąki pszennej tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
600-700 g truskawek
DODATKOWO:
cukier puder do oprószenia
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C .
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem.
Jogurt, jajka, olej, sok z cytryny, cukier, cukier wanilinowy przełoż do miski, dodaj do tego przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksuj krótko całość na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Nie miksuj długo, tylko chwilę, by wszystko się wymieszało, a mąka nie napowietrzała się niepotrzebnie.
Masę wlej do formy, ułóż równo przekrojone na pół truskawki (przekrojaną stroną do góry) i piecz ciasto przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka i zrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Następnie oprósz ciasto cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/06/jogurtowe-ciasto-z-truskawkami.html