Wykonanie

To kolejny smak mojego dzieciństwa...
Jogurtowo-serowa kostka z
galaretkami!:) Moje Dzieci, gdy ujrzały ją po raz pierwszy, piszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z
galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić
galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser ten jest przyjemnie orzeźwijący, znakomicie sprawdzi się jako słodka przekąska, jest lekki i można go zjeść naprawdę sporą porcję:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA MASĘ
JOGURTOWO-
SEROWĄ:500 ml
jogurtu naturalnego250 g
serka kremowego naturalnego (użyłam "Delfiko")1 szklanka
mleka 3/2 %1 szklanka
cukru pudru4 łyżki
żelatyny1
laska wanilii (lub 1 torebka
cukru waniliowego, ewentualnie kilka kropel
aromatu waniliowego)DODATKOWO:5-6 opakowań
galaretek owocowych (w ulubionych smakach)
wodaWYKONANIE:
GALARETKI:Każdą
galaretkę osobno rozpuść w 1,5 szklanki gorącej
wody, przelej do kwadratowych lub prostokątnych naczyń (pojemników) i po przestudzeniu wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.MASA
JOGURTOWO-SEROWA:W misce zmiksuj krótko
jogurt z kremowym
serkiem,
cukrem pudrem i ziarenkami z
laski wanilii (lub
cukrem waniliowym albo aromatem).W garnuszku zagotuj
mleko.
Żelatynę wsyp do szklanki. Wrzącym
mlekiem zalej
żelatynę i energicznie wymieszaj, tak aby się rozpuściła i nie było grudek. Gorącą mieszankę wlej cienkim strumieniem do masy
jogurtowo-serowej miksując wszystko dokładnie, aby masa się nie zważyła.
Galaretki pokrój w prostokąty lub kwadraty (np. 1,5 x 2 cm), wrzuć do większego naczynia lub formy i zalej masą
jogurtowo-
serową. Wsadź do lodówki do całkowitego stężenia na 2 h (u mnie cała noc). Gotowy deser pokrój w kostki. Smacznego!

