Wykonanie
Za oknem sypie śnieg - przynajmniej na Podlasiu, zatem zamarzył mi się tęczowo-tropikalny sernik z turkusową
galaretką (
Winiary mają
galaretkę Blue
Curacao oraz są
galaretki z Wodzisławia - dostępne w Kauflandzie). ten sernik na zimno na bazie
jogurtu naturalnego i
śmietanki kremówki z
biszkoptami wcale nie jest aż tak bardzo kaloryczny, bo dodaje się do niego niewiele
cukru.Takie fanki turkusu jak ja lubią nawet małe turkusowe eksperymenty w kuchni :)




400 ml
jogurtu naturalnego gęstego200 ml
śmietanki kremówki 30%4 łyżki
cukru pudru1/2
cukru waniliowego2 łyżki
żelatyny1/2 szklanki goracej
wody1/2 opakowania okragłych
biszkoptów4 łyżki
mleka2
galaretki niebieskie2
mandarynkiŻelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody i studzimy do letniej postaci( uważamy, aby nie zrobiły się grudki).
Potem śmietanę kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym mikserem, dodajemy
jogurt, mieszamy i wlewamy delikatnie
żelatynę, mieszamy łyżką (nie mikserem). Na tortownicy układamy maczane w
mleku biszkopty, tak aby zakryły cały spód tortownicy,
potem wylewamy na to masę
śmietanową. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki, aby zastygła.
potem wylewamy jedną niebieską
galaretkę, odstawiamy do zastygnięcia do lodówki,
potem układamy
mandarynki i zalewamy drugą
galaretką. Pałaszujemy :)