ßßß
Przepis własny.Składniki na małą tortownicę:150 g herbatników50 g masła250 ml śmietany kremówki500 g jagód500 g białego sera - dobrego, gęstego (nie z wiaderka)aromat waniliowy 9 ml lub ziarenka z laski wanilii5 łyżeczek żelatyny na 100 ml wody (przygotować według opisu na opakowaniu)400 ml gęstego jogurtu naturalnego.cukier puder około pół szklankiWykonanie:Herbatniki rozkruszyć, zmielić w młynku - rozdrobnić. Zmiksować z masłem wcześniej rozpuszczonym. Ciasno wyłożyć na spód formy, ubijając łyżką.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej jagody (zostaw garść na wierzch), miksować by część jagód się rozbiła i zabarwiła masę. Dodać ser. Jeżeli ser jest typowo wiejski, nie mielony, trzeba go najpierw zmielić czy przetrzeć przez sito. Całość miksować aż do połączenia. Dodać aromat waniliowy czy zmielone ziarnka z laski wanilii, oraz cukier. Cukru dodałam pół szklanki. Masa jednak pomimo, że na początku była słodka, po schłodzeniu okazała się dość kwaskowata w smaku. Więc jeżeli masz kwaśne jagody, możesz spokojnie dodać go więcej. Na końcu dodać tężejącą żelatynę. Masę przelać na herbatniki. Wstawić do lodówki aby stężała.Kiedy sernik jest sztywny, wylej na niego jogurt, posyp jagodami.Sernik należy przechowywać w lodówce :)Smacznego!Pozdrawiam, Kasia :)