Wykonanie
            Jak się okazuje deser może być jednocześnie prosty i wykwintny. W przygotowaniu bardzo łatwy, chociaż trzeba poczekać aż stężeje, więc nie zrobimy go w 5 minut. Wyglądem przypomina dużą, idealnie wykrojoną gałkę dwukolorowych, lekko roztopionych 
lodów - To pierwsze skojarzenie po zerknięciu na deser. W praktyce z 
lodami wiele wspólnego niema, chociaż lekko roztopiona część deseru może je trochę przypominać w smaku.Deser możemy przygotować w szklankach lub filiżankach, nalezy pamiętać że naczynie nie może być zwężane ku górze, bo wtedy nie wyjmiemy deseru. oczywiście można go zjeść i z kieliszka, wydaje mi się jednak, że wtedy stracimy ten cudowny efekt lekko roztopionej gałki.W smaku - wyborny. Delikatny, kremowy serniczek 
waniliowy z posmakiem 
czekolady i nutellowego nadzienia. Całości dopełnia 
czekoladowy spód z 
herbatnikami, które urozmaicają teksturę deseru.Bardzo polecam!Składniki: (na 4 filiżanki):0,5 kg 
twarogu trzykrotnie zmielonego lub 
sera "wiaderkowego" na sernik2 szklanki 
mleka4 łyżeczki 
żelatyny1 opakowanie 
cukru wanilowego1 łyżka 
cukru pudru1/3 tabliczki 
gorzkiej czekolady1 czubata łyżka nutelli4 
herbatniki4 filiżanki4 kieliszki do 
wódkiPrzygotowanie:Odłożyć do miseczki 4 łyżki 
sera. Pozostały 
ser podzielić na dwie równe częściZagotować 1 szklankę 
mleka. Wyłączyć gaz, dodać 2 łyżeczki 
żelatyny, rozmieszać. pozostawić do przestudzenia.Połowę 
sera utrzeć z 
cukrem wanilinowym. 
Mleko z 
żelatyną przelać przez sito (żeby usunąć ewentualne grudki). Powoli wlewać chłodne 
mleko z 
żelatyną jednocześnie mieszając. Krótko zmiksować.Do każdej filiżanki wlać 2 łyżki. Wstawić do lodówki aż stężeje.Na stężały spód wylać po równo reszta masy waniliowej. Na środku postawić kieliszek, który utworzy dziurę w środku deseru na nadzienie.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Gdy masa stężeje do kieliszka wlewamy odrobinę gorącej 
wody. Chwilę czekamy i usuwamy kieliszek.Wcześniej odłożone 4 łyżki 
sera dokładnie mieszamy z nutellą. Powstałym kremem wypełniamy dziury po kieliszkach. Odstawiamy do stężenia.Przygotowujemy serniczek 
czekoladowy: Z 
czekolady odkładamy 4 kostki, a resztę rozpuszczamy w kąpieli 
wodnej. przestudzoną łączymy z 
serem i łyżką 
cukru pudru. 
Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy 
żelatynę, studzimy. przelewamy przez sito. powoli wlewamy do masy czekoladowej. krótko miksujemy.Pozostałe kostki 
czekolady siekamy i wrzucamy do masy czekoladowej.
herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki. Wlewamy do filiżanek 3/4 masy czekoladowej, posypujemy 
herbatnikami, dopełniamy resztą masy.Upewniamy się, że żaden 
herbatnik nam nie wystaje ponad masę. Jeśli wystaje wciskamy do środka.Odstawiamy deser do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.Wyjmowanie z filiżanek:Do garnka wlewamy trochę gorącej 
wody. W 
wodę wstawiamy filiżanki z deserem. Dopełniamy ciepłą 
wodą ostrożnie - by nie wlać 
wody na deserki. 
Woda powinna sięgać po sam brzeg filiżanek.Czekamy minutę.Odwracamyna talerzyk i lekko stukamy, Można wąskim nożykiem oddzielić deser od filiżanki, ale nie powinno być takiej potrzeby. jeśli deser nie chce wyjść wsadzamy go jeszcze na chwilę do ciepłej 
wody, aż zechce :)Smacznego!








