Wykonanie
Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany.Składniki : 1 szklanka
mąki pszennej razowej, 3/4 szklanki
mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
sody, 1 łyżeczka
cynamonu (+ po szczypcie mielonej
gałki muszkatołowej,
kardamonu,
goździków) - ja dodałam
przyprawy do piernika, 1/4 szklanki
brązowego cukru, 2 - 3
suszone figi, drobno posiekane, 100 g posiekanej
czekolady, 1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich, 2
jajka, 1/3 szklanki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki
miodu, 1/4 szklanki
jogurtu naturalnego, 3 średnie dojrzałe
bananyForma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypana
otrębami żytnimi lub pszennymi.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie
mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (
otręby). Dodać
sól,
sodę,
cynamon, gałkę,
kardamon i
goździki. Wymieszać, dodać
cukier,
figi,
orzechy i znów wymieszać.Do drugiej miski wbić
jajka, dodać
oliwę,
miód,
jogurt i ekstrakt z
wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem
banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić,Ciasto to robiłam już 4
razy za każdym razem wychodziło inne z racji zmienianych proporcji
bakalii, ale zawsze sie udawało i wychodziło pyszne. im więcej
doda się fig tym ciasto jest bardziej mokre, więc nie należy z nimi przesadzać 3
figi to moim zdaniem max.Oprócz
cynamomu dodaje jeszcze pół łyżeczki
przyprawy do piernika.Zamiast
mąki pszennej razowej dałam 2
razy mąkę żytnią i tez wyszło super.Nie dodałam
orzechów, ponieważ mam zbyt małe dziecko na jedzenie
orzechów a chciałam mu dać ciasta.Dodałam
gorzką czekoladę, która moim zdaniem sprawdza się w tym przepisie rewelacyjnie.