ßßß Cookit - przepis na Ciasto razowe bananowe

Ciasto razowe bananowe

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku troszeczkę zmodyfikowany.
Składniki : 1 szklanka mąki pszennej razowej, 3/4 szklanki mąki żytniej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu (+ po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków) - ja dodałam przyprawy do piernika, 1/4 szklanki brązowego cukru, 2 - 3 suszone figi, drobno posiekane, 100 g posiekanej czekolady, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1/4 szklanki miodu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 średnie dojrzałe banany
Forma keksowa o wymiarach około 8,5 cm x 27 cm (mierzona po dnie), posmarowana oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i wysypana otrębami żytnimi lub pszennymi.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Obydwie mąki przesiać do dużej miski i dodać wszystko co pozostało na sitku (otręby). Dodać sól, sodę, cynamon, gałkę, kardamon i goździki. Wymieszać, dodać cukier, figi, orzechy i znów wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, dodać oliwę, miód, jogurt i ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą na jednolitą masę, następnie dodać rozgniecione widelcem banany i wymieszać łyżką. Połączyć delikatnie łyżką z suchymi składnikami z drugiej miski.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową kratkę. Piec przez 55 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić,
Ciasto to robiłam już 4 razy za każdym razem wychodziło inne z racji zmienianych proporcji bakalii, ale zawsze sie udawało i wychodziło pyszne. im więcej doda się fig tym ciasto jest bardziej mokre, więc nie należy z nimi przesadzać 3 figi to moim zdaniem max.
Oprócz cynamomu dodaje jeszcze pół łyżeczki przyprawy do piernika.
Zamiast mąki pszennej razowej dałam 2 razy mąkę żytnią i tez wyszło super.
Nie dodałam orzechów, ponieważ mam zbyt małe dziecko na jedzenie orzechów a chciałam mu dać ciasta.
Dodałam gorzką czekoladę, która moim zdaniem sprawdza się w tym przepisie rewelacyjnie.
Źródło:http://kuchnia-w.blogspot.com/2012/06/ciasto-razowe-bananowe.html