ßßß Cookit - przepis na 46. Tarta szpinakowa z pestkami dyni i serem pleśniowym

46. Tarta szpinakowa z pestkami dyni i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Wspominałam Wam, że pokochałam szpinak? Uwielbiam jeść go z makaronem, a także w postaci tarty. Jest (jak zwykle u mnie :P) szybka w przygotowaniu i zdrowa, pomijając kalorie w cieście francuskim. :) Jeśli spodobała Wam się tarta brokułowa, ten przepis będzie idealny!
Składniki (średnica formy 23 cm):
opakowanie mrożonego szpinaku,
ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3/4 opakowania ciasta francuskiego,
1 jajko,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
duża garść pestek dyni (można wcześniej uprażyć),
pół sera pleśniowego - tym razem użyłam camembert, ale świetnie nadaje się do tego brie czy gorgonzola,
szklanka suchego grochu.
Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy za pomocą widelca. Następnie przykrywamy spód papierem do pieczenia i dodajemy grochu. W ten sposób podczas pieczenia spód ciasta nie będzie się podnosić. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 15-20 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy szpinak i czekamy, aż całkowicie się rozmrozi. Nadmiar wody wylewamy, a następnie przyprawiamy farsz solą, pieprze i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i czekamy, aż się rozpuści. Wrzucamy pestki dyni, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. Przed dodaniem farszu dodajemy do niego jajko i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do formy i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut, aż zetnie się jajko. Smacznego! :)
Źródło:http://the-student-cookbook.blogspot.com/2013/09/tarta-szpinakowa-z-pestkami-dyni-i.html