Wykonanie

Na zdjęciu widać ogromną porcję, którą ostatecznie podzieliłam na dwie -
będę miała gotowe dwa pyszne i zdrowe obiady :) Tutaj podaję wersję bezmięsną, ale często też wrzucam do farszu usmażonego
kurczaka lub
łososia.Składniki:
makaron penne - tym razem zwykły, ale polecam pełnoziarnisty,pół opakowania
mrożonego szpinaku lub dwa opakowania świeżego,dwa ząbki
czosnku,łyżka
oliwy z oliwek,garść
orzechów włoskich - można oczywiście więcej :)
ser pleśniowy - polecam blue lub gorgonzolę,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.W garnku gotuję
wodę (wcześniej posoliłam), następnie wrzucam
makaron i gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodaję łyżkę
oliwy i posiekane ząbki
czosnku. Gdy się
czosnek lekko przyrumieni, wrzucam
szpinak i podsmażam, aż staje się miękki. W tym momencie przyprawiam
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi i dodaję pokruszony wcześniej
ser. Całość mieszam aż
ser się rozpuści, a na sam koniec dorzucam posiekane
orzechy.Na talerz wykładam
makaron, a następnie cały farsz.Farsz ten idealnie nadaje się na tartę
szpinakową, która jest idealna na weekendowy studencki obiad. Jeśli chcecie jej przepis, piszcie w komentarzach ! :)