Wykonanie
Witajcie! Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na obiad lub posiłek potreningowy, może właśnie te placki przypadną Wam do gustu :) Zawierają sporo
białka ze względu na dodany
twaróg. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają nawet blendera, więc jest to przepis idealny dla studentów. Oczywiście możecie użyć świeżych warzyw, lub samego
brokuła,
kalafiora. Ja dzisiaj wybrałam poniższą opcję. :)

Składniki (na 8 grubych placków):2/3 opakowania
mrożonych warzyw,około 200g
twarogu chudego lub półtłustego,szklanka
mąki (mniej lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta),1
jajko,
sól,
pieprz, nieco
czerwonej papryki słodkiej,
oliwa z oliwek /
olej do smażenia,2 łyżki
jogurtu naturalnego i
przyprawy - do sosu, ja użyłam
soli,
pieprzu, ząbek
czosnku i
koperek.Warzywa rozmrozić (na patelni, w garnuszku, w mikrofalówce - decyzja należy do Was) i pokroić na drobną kostkę. Do miski wrzucić warzywa i
twaróg, wymieszać (ja mieszałam i jednocześnie ugniatałam rękami, ze względu na tymczasowy brak miksera), dodać następnie
jajko,
przyprawy i
mąkę, wszystko dokładnie wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej
mąki).Na rozgrzaną patelnię dodać
oliwę lub
olej, następnie nakładać łyżką ciasto. Smażyć z obu stron aż będą ładnie przyrumienione. Warto sprawdzić próbując jednego placka czy wnętrze nie jest surowe :)Jeśli potrzebujecie sosu, wystarczy wymieszać
jogurt z
przyprawami i gotowe!

A co wy jecie ciekawego na obiad? Piszcie lub przesyłajcie swoje przepisy ! :)