Wykonanie
Wszyscy to znamy. Co jakiś czas w lodówce zbierają się jakieś końcówki produktów i trzeba kombinować co zrobić, by się nie zmarnowały. U mnie wczoraj była zapiekanka z
mięsem mielonym i
ziemniakami - a dodałam do niej sporo "tego i owego". Wyszło PYSZNIE :)Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa (u mnie
indyk, ale może być wieprzowe)około 10 średnich
pieczarekokoło 10 małych
ziemniaków200 ml gęstej
śmietany3
jajkaser żółty : u mnie końcówka około 10 dag1
por (można dać
cebulę)1
marchewka3 łyżki
olejutymianek,
pieprz cayenne,
słodka papryka,
sóldodatkowo
olej do smażenia i wysmarowania formyPrzygotowanie:
Pora drobno poszatkować,
pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a
marchew na małych.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości 1 mm - najlepiej przy użyciu specjalnej szatkownicy. Jeśli będą za grube mogą się nie dopiec.W misce wymieszać 3 łyżki
oleju z płaską łyżeczką
słodkiej papryki i szczyptą
soli morskiej. Wrzucić pokrojone
ziemniaki i przemieszaćNa patelni rozgrzać kilka łyżek
oleju. Dodać płaską łyżeczkę mielonej
papryki, pół płaskiej łyżeczki
pieprzu cayenne i
tymianku, podsmażyć krótko
przyprawy. Dodać
pora i
pieczarki, podsmażyć kilka minut aż
por zmięknie, dodać
mięso i smażyć 3 minuty (ma być jeszcze surowe). Wyłączyć palnik i wmieszać startą
marchewkę.
Jajka zmiksować z
serem i
smietaną. Doprawić
pieprzem,
solą.Formy* wysmarować
olejem. Na dnie położyć
mięso i ubić na płasko. Na
mięso rozłożyć równo plastry
ziemniaków, zalać sosem
śmietanowym.Piec do zrumienienia około 30 minut w 200 stopniach*Ja użyłam 2 silikonowych foremek o średnicy 15 cm, jeśli nie macie takich użyjcie małej tortownicy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczeniaSmacznego!




