Wykonanie
Przepis znalazłam TUTAJ, tylko trochę go podrasowałam, coby był bardziej fit.Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego z
kurczaka lub
indyka300 g
pieczarek3 łyżki
oliwy1
marchewka1
por1
cebula3/4 szklanki startego
żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu3/4 szklanki
otrębów pszennych lub żytnich (mogą być też inne, ale warto pamiętać, że
otręby pszenne i żytnie mają najwięcej błonnika)1
jajkoprzyprawy:
sól,
czarny pieprz,
majeranek.
Otręby zalać gorącą
wodą, tylko tyle, aby
woda "ledwo pokryła"
otręby.
Pieczarki i
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
pora pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa poddusić na
oliwie.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
otrębami i ostudzonymi warzywami oraz
żółtym serem. Doprawić do smaku
przyprawami.Uformować kotlety o grubości około 2 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 30 minut w 200 stopniach.RADA: Jeśli zrezygnujemy z
marchewki (oraz z
kukurydzy w warzywach, z którymi podałam kotlety) danie to nadaje się na Fazę 2 diety South Beach.Jeśli zrezygnujemy z
kukurydzy, która jest w warzywach, danie można zjeść będąc na diecie Dukana, faza 2 - naprzemienna.
Siostra Druga