ßßß
Składniki:1 kg sera trzykrotnie zmielonego3 opakowania galaretki truskawkowej Winiary4 opakowania galaretki jagodowej WiniaryTruskawki: 0,4 kg na mus (te mogą być mrożone) +około 200 g na wierzch (koniecznie świeże lub inna dekoracja)300 g jagód6 kostek gorzkiej czekolady3 płaskie łyżeczki żelatyny2 płaskie łyżki kakao1 szklanka mleka2 łyżki cukruokrągłe biszkopty: u mnie 11 sztukDo dekoracji płatki migdałowe i listki świeżej miętyPrzygotowanie:Mus truskawkowy:400 g truskawek umieszczamy w garnku i miksujemy (mrożone najpierw chwile podgrzać z dodatkiem odrobiny wody.Zmiksowane truskawki zagotować cały czas mieszając. Wsypać galaretkę truskawkową i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz i przestudzić.(Foto1) Szeroki kubek lub inny pojemnik w kształcie walca wyłożyć woreczkiem foliowym. Gdy mus przestygnie wlać do woreczka. Dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.
Pionowe galaretki:Potrzebne będzie niewielkie naczynie o podstawie prostokątu i pionowych ściankach. U mnie szklana miska o bokach 17x17 cm. Można użyć np keksówki lub czegokolwiek. Ważne, by ścianki były pionowe a nie ukośne. Zamiast odstawiać do lodówki proponuję skorzystać z zamrażarki dla oszczędności czasu.1 galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.Na dno naczynia wylewamy kilka łyżek galaretki (tyle, by przykryło całe dno. U mnie koło 4 łyżek). Odstawiamy do steżenia.Kolejna warstwa to 1 łyżka sera zmieszana z 3 łyżkami galaretki. Po stężeniu wylewamy kolejną warstwę samej galaretki itd.Gdy w ten sposób wyczerpiemy 1 galaretkę jagodową to tak samo szykujemy jeszcze truskawkową i kolejną jagodową. (foto4)Gdy całość stężeje ostrym nożem kroimy galaretkę w kostkę (foto5)Warstwa kakaowa:1 szklankę mleka zagotowujemy. Wlewamy do miseczki z żelatyną i dokładnie rozrabiamy.Ser pozostały po robieniu warstwy pionowej dzielimy na 3 części. Do jednej z nich powoli wlewamy mleko z żelatyną cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy kakao i cukier. Mieszamy do połączenia.Składanie ciasta: (tortownica 26 cm)Na środek tortownicy wykładamy stężały mus truskawkowy. Sam przyjmie kształt piramidy.Na około musu układamy biszkopty (foto2)Wylewamy masę kakaową (foto3). Odstawiamy do stężenia.Drugą część sera mieszamy z galaretką jagodową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku.Na stężałej warstwie kakaowej układamy pokrojone w kostkę galaretki (foto6). Wszystkie powinny być ułożone w ten sam sposób najlepiej przylegając ściśle do obręczy tortownicy.Wylewamy na galaretki warstwę jagodową przygotowaną w punkcie 4. Odstawiamy do stężenia.Ostatnią porcję sera mieszamy z rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku galaretką truskawkową. Wylewamy na warstwę jagodową i odstawiamy do stężenia.Polewa jagodowa:Jagody miksujemy w garnku. Zagotowujemy i wsypujemy galaretkę jagodową. Po przestudzeniu wylewamy na ciasto. Dekorujemy wedle uznania.Smacznego!






