Wykonanie
Kolejny mój pomysł na nietuzinkowe ciasto. Lekkie,
owocowe, nie za słodkie. W sam raz na upały. Świetnie sie sprawdzi jako tort. Najlepszy dowód na to, że zwykły sernik na zimno z
owocami można przygotować w nowy, zaskakujący sposób.Wygląda na pracochłonne ale takie nie jest. Oczywiście kolejne warstwy muszą
mieć chwilę czasu na stężenie więc przygotowanie ciasta trwa dobrych kilka godzin. Mimo to zdecydowanie warto ciasto zrobić i oczarować gości. Oczywiście nie unikniecie pytań o pionową
galaretkę - przy moim
stole nikt nie zgadł jak to zrobiłam. Chociaż jak już sie pozna sposób wydaje się on taki oczywisty :)

Składniki:1 kg
sera trzykrotnie zmielonego3 opakowania
galaretki truskawkowej Winiary4 opakowania
galaretki jagodowej
WiniaryTruskawki: 0,4 kg na mus (te mogą być mrożone) +około 200 g na wierzch (koniecznie świeże lub inna dekoracja)300 g
jagód6 kostek
gorzkiej czekolady3 płaskie łyżeczki
żelatyny2 płaskie łyżki
kakao1 szklanka
mleka2 łyżki
cukruokrągłe
biszkopty: u mnie 11 sztukDo dekoracji
płatki migdałowe i listki świeżej
miętyPrzygotowanie:Mus
truskawkowy:400 g
truskawek umieszczamy w garnku i miksujemy (mrożone najpierw chwile podgrzać z dodatkiem odrobiny
wody.Zmiksowane
truskawki zagotować cały czas mieszając. Wsypać
galaretkę truskawkową i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz i przestudzić.(Foto1) Szeroki kubek lub inny pojemnik w kształcie walca wyłożyć woreczkiem foliowym. Gdy mus przestygnie wlać do woreczka. Dodać drobno posiekaną
gorzką czekoladę i wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia.

Pionowe
galaretki:Potrzebne będzie niewielkie naczynie o podstawie prostokątu i pionowych ściankach. U mnie szklana miska o bokach 17x17 cm. Można użyć np keksówki lub czegokolwiek. Ważne, by ścianki były pionowe a nie ukośne. Zamiast odstawiać do lodówki proponuję skorzystać z zamrażarki dla oszczędności czasu.1
galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku.Na dno naczynia wylewamy kilka łyżek
galaretki (tyle, by przykryło całe dno. U mnie koło 4 łyżek). Odstawiamy do steżenia.Kolejna warstwa to 1 łyżka
sera zmieszana z 3 łyżkami
galaretki. Po stężeniu wylewamy kolejną warstwę samej
galaretki itd.Gdy w ten sposób wyczerpiemy 1
galaretkę jagodową to tak samo szykujemy jeszcze
truskawkową i kolejną
jagodową. (foto4)Gdy całość stężeje
ostrym nożem kroimy
galaretkę w kostkę (foto5)Warstwa
kakaowa:1 szklankę
mleka zagotowujemy. Wlewamy do miseczki z
żelatyną i dokładnie rozrabiamy.
Ser pozostały po robieniu warstwy pionowej dzielimy na 3 części. Do jednej z nich powoli wlewamy
mleko z
żelatyną cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy
kakao i
cukier. Mieszamy do połączenia.Składanie ciasta: (tortownica 26 cm)Na środek tortownicy wykładamy stężały mus
truskawkowy. Sam przyjmie kształt piramidy.Na około musu układamy
biszkopty (foto2)Wylewamy masę
kakaową (foto3). Odstawiamy do stężenia.Drugą część
sera mieszamy z
galaretką jagodową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku.Na stężałej warstwie
kakaowej układamy pokrojone w kostkę
galaretki (foto6). Wszystkie powinny być ułożone w ten sam sposób najlepiej przylegając ściśle do obręczy tortownicy.Wylewamy na
galaretki warstwę
jagodową przygotowaną w punkcie 4. Odstawiamy do stężenia.Ostatnią porcję
sera mieszamy z rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku
galaretką truskawkową. Wylewamy na warstwę
jagodową i odstawiamy do stężenia.Polewa jagodowa:
Jagody miksujemy w garnku. Zagotowujemy i wsypujemy
galaretkę jagodową. Po przestudzeniu wylewamy na ciasto. Dekorujemy wedle uznania.Smacznego!







