Wykonanie
O tej
porze roku mój organizm stanowczo domaga się mnóstwa warzyw do każdego posiłku. Dziś proponuję Wam urozmaicenie zwykłej
sałaty do obiadu. Przepis jest ciekawy i warty wypróbowania szczególnie z tego względu, że
sałata z
sosem jest zdrowsza, niż bez niego. W końcu baza
sosu tzatziki to kolejne warzywo z
jogurtem naturalnym i
przyprawami. Dzięki nim
sałata nabierze pikantnego wyrazu. U mnie na
stole gości coraz częściej szczególnie, że mąż lubi gdy mu wszystko sosem ocieka. A w tym wypadku im więcej sosu mu dam tym lepiej dla zdrowia. Przepis doskonały :)

Potrzebujesz:1
ogórka zielonego100-150g
jogurtu naturalnego2-3 łyżki posiekanego
koperku1 łyżka granulowanego
czosnkuświeżo mielony
pieprzMała główka
sałatypęczek
rzodkiewekPomidorcebulaulubione
kiełkiPrzygotowanie:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać
jogurt,
koperek i
czosnek do smaku. Sos powinien być bardzo intensywny w smaku.Na talerzach rozłożyć umytą i porwaną
sałatę a na nią taką ilość sosu, jaka nam odpowiada (u mnie 4-5 łyżeczek a u
męża 4-5 łyżek). Na wierzchu poukładać pozostałe warzywa.Podawać do obiadu, u mnie z
Udkami kurczaka pieczonymi w
ketchupie .Do takiego bukietu surówek
ziemniaków już nie podaję.Smacznego!