ßßß
Potrzebujesz:0 , 7 kg udźca wołowego2 średnie pomidory1 dużą cebulę7-8 suszonych podgrzybków1 łyżkę grzybowego sosu sojowego3 łyżki pikantnego ketchupu50g masła2,5-3,5 szklanki wody1 łyżeczka mąki ziemniaczanejczubata łyżeczka papryki słodkiejpłaska łyżeczka papryki ostrej2 ząbki czosnku2 liście laurowe1 płaska łyżeczka soliświeżo mielony pieprz kolorowyPrzygotowanie:Mięso oczyścić z błon i pokroić w sporą kostkępomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę obrać i pokroić w kostkęW garnku roztopić masło. Wrzucić mięso i obsmażyć na mocnym ogniu często mieszając. Dodać cebulkę, paprykę słodką i ostrą i przeciśnięty czosnek. Smażyć koło 3 minut. Dodać pomidory i posmażyć jeszcze 3 minuty.Ogień zmniejszyć na minimum. Dolać 2,5 szklanki wody.Do garnka dodajemy liście laurowe, pokruszone grzyby, sos sojowy i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości (u mnie około 1,5h). Może zaistnieć potrzeba dolania wody, trzeba pilnować (to zależy od przykrywki).Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy liście i zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobioną w 1/5 szklanki zimnej wody.Smacznego!Przepis pochodzi z bloga Danusi, zmodyfikowałam do swoich potrzeb