Wykonanie
Dziś zapraszam na najlepszy moim zdaniem gulasz wołowy. Bardzo aromatyczny, bogaty
smakowo, pikantny i wyrazisty.
Mięso rozpływa się w ustach i nie jest przy tym rozciapciane i bez smaku. Jednym słowem : idealny gulasz wołowy.Ten gulasz wołowy wcale nie jest trudny w przygotowaniu a na pewno zachwyci miłośników takich potraw. Ja podałam go z
kaszą ale można wybrać swój ulubiony dodatek: kopytka, placki ziemniaczane czy pęczak. A mój mąż chciał z
ryżem to dostał z
ryżem. Dla mnie obowiązkowo
kasza :)

Potrzebujesz:0 , 7 kg udźca wołowego2 średnie
pomidory1 dużą
cebulę7-8 suszonych podgrzybków1 łyżkę
grzybowego sosu sojowego3 łyżki pikantnego
ketchupu50g
masła2,5-3,5 szklanki
wody1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejczubata łyżeczka
papryki słodkiejpłaska łyżeczka
papryki ostrej2 ząbki
czosnku2
liście laurowe1 płaska łyżeczka
soliświeżo mielony
pieprz kolorowyPrzygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i pokroić w sporą kostkę
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkęW garnku roztopić
masło. Wrzucić
mięso i obsmażyć na mocnym ogniu często mieszając. Dodać
cebulkę,
paprykę słodką i ostrą i przeciśnięty
czosnek. Smażyć koło 3 minut. Dodać
pomidory i posmażyć jeszcze 3 minuty.Ogień zmniejszyć na minimum. Dolać 2,5 szklanki
wody.Do garnka dodajemy
liście laurowe, pokruszone
grzyby,
sos sojowy i
ketchup. Doprawiamy
solą i
pieprzem. przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości (u mnie około 1,5h). Może zaistnieć potrzeba dolania
wody, trzeba pilnować (to zależy od przykrywki).Gdy
mięso jest miękkie wyjmujemy liście i zagęszczamy łyżeczką
mąki ziemniaczanej rozrobioną w 1/5 szklanki zimnej
wody.Smacznego!Przepis pochodzi z bloga Danusi, zmodyfikowałam do swoich potrzeb