ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na najlepszy moim zdaniem gulasz wołowy. Bardzo aromatyczny, bogaty smakowo, pikantny i wyrazisty. Mięso rozpływa się w ustach i nie jest przy tym rozciapciane i bez smaku. Jednym słowem : idealny gulasz wołowy.
Ten gulasz wołowy wcale nie jest trudny w przygotowaniu a na pewno zachwyci miłośników takich potraw. Ja podałam go z kaszą ale można wybrać swój ulubiony dodatek: kopytka, placki ziemniaczane czy pęczak. A mój mąż chciał z ryżem to dostał z ryżem. Dla mnie obowiązkowo kasza :)
Potrzebujesz:
0 , 7 kg udźca wołowego
2 średnie pomidory
1 dużą cebulę
7-8 suszonych podgrzybków
1 łyżkę grzybowego sosu sojowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
50g masła
2,5-3,5 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
czubata łyżeczka papryki słodkiej
płaska łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błon i pokroić w sporą kostkę
pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę
W garnku roztopić masło. Wrzucić mięso i obsmażyć na mocnym ogniu często mieszając. Dodać cebulkę, paprykę słodką i ostrą i przeciśnięty czosnek. Smażyć koło 3 minut. Dodać pomidory i posmażyć jeszcze 3 minuty.
Ogień zmniejszyć na minimum. Dolać 2,5 szklanki wody.
Do garnka dodajemy liście laurowe, pokruszone grzyby, sos sojowy i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości (u mnie około 1,5h). Może zaistnieć potrzeba dolania wody, trzeba pilnować (to zależy od przykrywki).
Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy liście i zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobioną w 1/5 szklanki zimnej wody.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga Danusi, zmodyfikowałam do swoich potrzeb
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/gulasz-woowy.html