ßßß
Potrzebujesz:1 podwójną pierś kurczaka1 torebkę białego ryżu1 cebulę150-200 ml zupy pomidorowej bez śmietany, bulionu warzywnego lub warzywno drobiowego50 g mrożonego szpinaku50 g masła1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w niedużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Smażymy cebulę i mięso koło 5 minut często mieszając.Wsypujemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy i podlewamy połową bulionu. Mieszamy, przykrywamy i dusimy koło 10 minut aż ryż wchłonie bulion.Dodajemy resztę bulionu i znów przykrywamy. Dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i próbujemy, czy ryż jest miękki. Jeśli nie to dajemy mu jeszcze trochę płynu i doduszamy, jeśli tak to odparowujemy krótko nadmiar bulionu.Na koniec dodajemy szpinak (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Gdy szpinak się zagrzeje i rozpadnie doprawiamy wedle uznania (sól, pieprz, zioła, co kto lubi)Risotto najlepiej smakuje podane tuż po przygotowaniu.Smacznego!