Wykonanie
Dziś proponuję Wam pyszne risotto z
kurczakiem i
szpinakiem. Do przygotowania użyłam zupy pomidorowej (bez
śmietany) - zostało mi trochę a po 2 dniach już jakoś nie mieliśmy ochoty. Szkoda wylewać pyszną zupę więc zdecydowałam się na jej bazie zrobić risotto. Efekt przerósł moje oczekiwania! Teraz znów muszę gotować
pomidorową :D Oczywiście możecie użyć też
bulionu warzywnego, warzywno drobiowego czy tak jak ja zupy pomidorowej (bez
śmietany)Jeśli zaś o
szpinak chodzi - jeśli macie w domu kogoś, kto "absolutnie nie!" to warto zacząć przekonywać od tej potrawy.
Szpinaku jest tu mało, w
sumie tylko
daje kolor (i oczywiście wartości odżywcze), natomiast w smaku i zapachu niemal niewyczuwalny. Jak już po małej ilości przekonacie rodzinkę, że
szpinak to nie trucizna to
potem łatwiej przekonacie do niego, gdy będzie występował w większej dawce przy innych potrawach.Risotto robi się bardzo szybko, a smak jak dla mnie rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie!
Potrzebujesz:1 podwójną
pierś kurczaka1 torebkę
białego ryżu1
cebulę150-200 ml zupy pomidorowej bez
śmietany,
bulionu warzywnego lub warzywno drobiowego50 g
mrożonego szpinaku50 g
masła1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w niedużą kostkę.Na patelni rozgrzewamy
masło z
oliwą. Smażymy
cebulę i
mięso koło 5 minut często mieszając.Wsypujemy surowy
ryż. Dokładnie mieszamy i podlewamy połową
bulionu. Mieszamy, przykrywamy i dusimy koło 10 minut aż
ryż wchłonie
bulion.Dodajemy resztę
bulionu i znów przykrywamy. Dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i próbujemy, czy
ryż jest miękki. Jeśli nie to dajemy mu jeszcze trochę płynu i doduszamy, jeśli tak to odparowujemy krótko nadmiar
bulionu.Na koniec dodajemy
szpinak (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Gdy
szpinak się zagrzeje i rozpadnie doprawiamy wedle uznania (
sól,
pieprz,
zioła, co kto lubi)Risotto najlepiej smakuje podane tuż po przygotowaniu.Smacznego!