ßßß
Potrzebujesz: (Obiad dla 4 osób)Na ciasto drożdżowe:15 g drożdży świeżych400 g mąki pszennej tortowej250 ml ciepłego mleka1 łyżeczkę cukru1 łyżeczkę soli2 łyżki oliwy z oliwekNa farsz:1 podwójną pierś kurczaka1 brokuł250g pieczarek2 czerwone cebule3 ząbki czosnkustarty żółty serprzyprawa gyrosDodatkowo:1 rozbełtane jajkomajeranekpapier do pieczeniaPrzygotowanie:Zaczyn: Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem. Dolewamy pół szklanki ciepłego mleka. Mleko powinno byc w takiej temperaturze, by spokojnie można było wsadzić palec do szklanki. Jeśli będzie za gorące drożdże zginą. Jeśli czujesz, że mleko jest ciepłe ale nie parzy Cię - temperatura jest odpowiednia.Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy łyżkę mąki i znów mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (10-20 minut).Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie resztę ciepłego mleka, zaczyn i oliwę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość (koło godziny).W tym czasie możemy naszykować farsz.Farsz:Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros (około 2 łyżek). Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplastry.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulkę, przeciśnięty czosnek i smażymy koło 5 minut często mieszając. Dodajemy pieczarki i na duzym ogniu smażymy aż zmiękną. Wyłączamy ogień i przekładamy wszystko do miseczki. Patelnię wycieramy ręcznikiem kuchennym z pozostałości po cebulce i ponownie mocno rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią mięso i smażymy aż będzie gotowe. Dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki, podlewamy 1/4 szklanki wody, ogień zmniejszamy na minimum i dusimy pod przykryciem aż brokuł zmięknie - 10/15 minut. Wyłączamy gaz. Do kurczaka dodajemy wcześniej usmażone pieczarki i mieszamy farsz. Ewentualnie doprawiamy do smaku.Calzone:Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek i na środek nakładamy farsz. Posypujemy startym serem. (ilość farszu zależy od wielkości - samemu trzeba popróbować :) Jak nie da rady skleić bo za dużo farszu to trochę odejmujemy). Brzegi lekko zwilżamy ciepłą wodą i sklejamy ze sobą formując dużego pieroga. Przekładamy calzone na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem.Pieczemy 25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.Smacznego!PS. Mi farszu trochę zostało. Jest tak pyszny że dziś go zjadłam bez niczego i miałam super śniadanie :)