Wykonanie
Kolejna propozycja na pyszny obiad do pracy. Danie smaczne zarówno na zimno jak i na gorąco. Szybkie przygotowanie wieczorem i szybkie podgrzanie nazajutrz w mikrofali. I dużo zdrowszy i bardziej wartościowy posiłek niż coś kupionego w biegu.

Potrzebujesz:250g
makaronu jajecznego1 opakowanie
warzyw mrożonych na patelnię - dziś mieszanka zawierająca
marchew, strąki
grochu,
kukurydzę,
paprykę i
bakłażana.1 udo
indyka (ok 700-800g)
Olej lub
oliwa200 ml
śmietanki rzadkiej 30 %ulubione
przyprawy do
indyka: dziś użyłam granulowanego
czosnku,
pieprzu,
tymianku i
ziół prowansalskich.Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć
przyprawami i zalać 4 łyżkami
oliwy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.Warzywa gotować na parze przez 25 minutNa patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać
mięso razem z zalewą i przesmażyć koło 5 minut mieszając by się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić 20 minut. W razie czego można dodać odrobinę
wody.Do garnka wkładamy warzywa, gotowe
mięso i odcedzony
makaron. Zalewamy
śmietanką i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na mały ogień i chwilę gotujemy aż
śmietanka odparuje (jakieś 2-3 minuty). Doprawiamy do smaku
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i
tymiankiem.Można jeść na ciepło i na zimnoSmacznego!