Wykonanie
Lubię tak ugotować coś pysznego od razu na 2-3 dni. Spora oszczędność czasu! Czasem też zamrażam porcję na 2 osoby i mam szybki obiad.Dzisiejsze leczo z
cukinią jest dość ostre, ale oczywiście doprawiamy wedle własnego uznania.

Potrzebujesz:0,5kg
kiełbasypo 1
papryce czerwonej, zielonej i żółtej1
cukiniępuszkę
pomidorów bez skóry2
cebule0,5kg
pieczarekoliwa z oliwekpieprz,
chilli,
majeranekPrzygotowanie:
Cebule i
papryki kroimy w kostkę.
Cukinię obieramy i kroimy w cienkie półplastry, a jeśli duża to jeszcze na pół.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplastry, tak samo
kiełbasę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i ustawiamy najmocniejszy ogień. Gdy bardzo mocno się nagrzeje wrzucamy połowę
pieczarek i szybko obsmażamy na złoto. Przekładamy do miseczki i to samo robimy z drugą połową (jeśli zrobimy razem będzie ich za dużo, puszczą
wodę i tyle będzie z naszego smażenia!).Na tej samej patelni smażymy
kiełbasę.W dużym garnku rozgrzewamy trochę
oliwy i szklimy na niej
cebulę. Dodajemy
papryki,
pomidory i szklankę
wody. Doprawiamy
pieprzem,
chilli i
majerankiem. Dusimy na wolnym ogniu 10 minut.Po tym czasie dodajemy
kiełbasę,
cukinię i
pieczarki. Dusimy jeszcze 20 minut, aż
cukinia zmięknie.Gdy będzie miękka (ale nie rozpadająca się) możemy jeszcze doprawić do smakuSmacznego!